L'IES INCA T'ORIENTA

L'IES INCA T'ORIENTA

dijous, 21 de novembre del 2019

ESTRÈS, ANGOIXA i ANSIETAT DAVANT ELS EXÀMENS




ESTRÈS, ANGOIXA i ANSIETAT DAVANT ELS EXAMENS
controla el teu estrès, tu pots! 

 


L’ansietat és un estat de forta tensió psíquica. És una condició afectiva molt similar a un temor o una por, tan intens com genèric, que normalment no és imputable a cap situació real. Però l’ansietat també pot ser positiva (SI LA SABEM CONTROLAR) ja que també pot ser l'expressió d’un desig intens.

Estar ansiós generalment significa sentir-se nerviós i amenaçat, o témer la imminència d’alguna cosa desagradable, terrible, incòmode o humiliant (SUSPENDRE, en el cas dels exàmens). Quan una persona passa per un període d’ansietat i inestabilitat emocional pot sentir-se fora de control o incapaç per desenvolupar-se amb eficàcia en el seu entorn. POT PERJUDICAR-NOS I NO PODREM DEMOSTRAR TOT ALLÒ QUE HEM ESTUDIAT. 
Davant un exàmen, cal preparar-se per controlar l'estrès, ansietat i/o nervis que tenim per tal de poder demostrar tot allò que hem estudiat. 
ALGUNS CONSELLS SON: 
  • NO DEIXAR L'ESTUDI DE L'EXAMEN PEL DARRER DIA. Aquest dia ha de ser per repassar i descansar. JA HAS D'HAVER ESTUDIAT EN PROFUNDITAT EL CONTINGUT.
  • Tenir un bon horari i planificació d'estudi. HAS DE FER UN HORARI INDIVIDUAL I PERSONALITZAT que compleixi aquests criteris: 
    • HA DE SER REALISTA, s'ha de poder dur a terme i ha de tenir en compte les circumstàncies personals, el temps i les activitats complementàries o de reforç que fas.
    • HA DE SER ADAPTABLE/FLEXIBLE, s'ha d'ajustar a possibles canvis no previstos durant el curs.
    • HA DE SER PERSONAL, s'ha d'organitzar segons el teu ritme de treball i d'aprenentatges. allò que et osta més, les hores que et va millor treballar, etc. 
  • Avalua't per saber si compleixes el teu horari o pla de feina. Sense esforç no hi ha recompensa! 
  • DEMANA ELS DUBTES O CONTINGUT QUE NO COMPRENS ABANS DE L'EXAMEN! practica'l.  
  • Avalua't també abans de l'exàmen. Pensa quin contingut domines, quin domines una mica menys i aquell contingut que potser et costa més i no has acabat d'entendre. AIXÍ SERÀS MÉS CONSCIENT DE LA TEVA PREPARACIÓ DAVANT L'EXÀMEN. 


QUÈ FER ABANS D'UN EXÀMEN?
  1. El dia abans d'un examen és recomanable repassar, però no estudiar tot el dia. És un dia per descansar i aprofitar per assegurar algun contingut. També pots preparar tot el material que necessitaràs per l'endemà: bolígraf, llapis, eines de dibuix, calculadora o una ampolla d'aigua, per exemple.
  2. Dorm les hores suficients per estar descansat al dia següent, això farà que la pressió i l'esforç mental que necessites per pensar i contestar-ho tot bé, el tinguis gràcies a l'energia que hauràs acumulat.
  3. També és important berenar bé. 
  4. Abans de fer l'examen, hi ha persones que necessiten mirar els esquemes. Si aquest és el teu cas, fes-ho, però és bo que et reservis uns minuts per preparar-te mentalment. És a dir, guardar els apunts, respirar amb tranquil·litat, i sobretot, treballar la teva confiança. Es tracta de començar a concentrar-te per l'examen. I de RELAXAR-TE, repirant profundament i millorant els pensaments sobre com t'anirà l'exàmen. CAL PENSAR EN POSITIU SI HAS FET FEINA I VAS PREPARAT. 

        mira aquest videos: 






        QUÈ FER DURANT L'EXAMEN?

        • Un cop davant de l'examen, no et precipitis en contestar. És preferible que llegeixis bé totes les preguntes, una darrere l'altra, i pensis bé quines són les preguntes on trigaràs més temps en contestar i en quines en necessitaras menys. És important una bona organització del temps durant l'examen, per així poder respondre bé i amb tranquil·litat totes les preguntes. CAL TRIAR QUINES PREGUNTES SABEM FER (si no son totes) i CENTRAR-NOS AMB AQUESTES. EVITA CAPFICAR-TE EN LES PREGUNTES QUE NO SAPS. 

        • Una vegada hagis identificat les preguntes més dubtoses, distribueix l'ordre en el qual contestaràs les preguntes. Abans de contestar cadascuna, és preferible que facis un esquema previ de la resposta, com els que hauràs fet durant l'estudi, amb la finalitat de que puguis identificar tot el que es pot dir sobre aquest tema. La realització de l'esquema previ no t'ha d'ocupar més de 5 minuts, es tracta d'una activitat molt breu, simplement per destacar idees, relacionar, seguir un guió per escriure i no deixar-te detalls.

        • Cada vegada que vagis a contestar, hauries de fer el mateix procediment, primer fer un esquema sobre el tema a tractar i després començar a respondre per ordre i amb coherència. Respon el que et demanen, el professorat no avaluarà millor un examen perquè hi hagi molta informació, l'avaluarà positivament quan la resposta contesti a la pregunta. 

        • Si cal, llegeix les preguntes diverses vegades per assegurar-te que ho has entès bé. Moltes vegades es llegeixen les preguntes ràpidament i això pot provocar confusió, per tant, és bo que llegeixis fins que entenguis bé el que es demana per tal de donar una bona resposta. Si tens dubtes sobre algun enunciat, pots preguntar al professorat per tal que t'aclareixi el que s'està demanant. 

        • A banda de contestar bé les preguntes, cuida la presentació,l'ordre i la claredat i escriu sense faltes d'ortografia. El professorat valora que responguis bé a la pregunta, però també els aspectes formals de la presentació.



        Si tens DUBTES, no et funciona el pla d'estudis que t'has proposat i/o necessites millorar-lo, contacte amb el DEPARTAMENT D'ORIENTACIÓ. 




        Fonts principals: educaweb.cat i andreuenc.cat
        https://www.andreuenc.cat/suplements/salut-sant-jordi/2015/11/30/lansietat-no-sempre-es-patologica 

        Cap comentari:

        Publica un comentari a l'entrada