CAMÍ PER ACONSEGUIR L'ÈXIT:
TREBALL I ESFORÇ
Actualment, es tendeix a la comoditat i a la immediatesa en la recerca de resultats, i on l’adult sovint cau en la temptació i l’error de resoldre amb rapidesa les dificultats amb què poden trobar-se els infants i adolescents. És imprescindible recuperar el sentit i l’objectiu dels valors al voltant de l'èxit per millorar els resultats i el desenvolupament global dels nostres alumnes: CONSTÀNCIA, TREBALL, ESFORÇ, DEDICACIÓ, PERSEVERÀNCIA, DESÀNIM, CAIGUDES, BONS HÀBITS, etc.
Avui més que mai ens enfrontem a l’obligació ineludible de transmetre que sense treball i sense esforç no hi ha ni superació personal, ni millora, ni èxit. Això és vàlid per a tots els àmbits d’actuació, si bé com a professionals de l’ensenyament ara cal centrar-nos en el context acadèmic.
Als centres educatius se n’aprenen molts, de coneixements, alhora que es posen els mitjans per a practicar-los a través de tasques orientades a la consolidació d’allò après, tasques que l’alumnat realitza dintre de l’horari lectiu, a l’aula, sota el guiatge del professorat, que orienta i corregeix els errors per construir una base sòlida al damunt de la qual s’edificaran els continguts i aprenentatges posteriors.
La feina orientadora del professorat a classe és necessària, però també ho és el fet de facilitar a l’alumnat d’un espai, d’un temps i d’unes pràctiques individuals que assegurin que allò explicat a classe s’ha assimilat correctament. És el que comunament es coneix amb el nom de “deures”, tant debatuts en els darrers temps i que també contribueixen a l'autonomia de l'alumne en el seu procés d'ensenyament i aprenentatge així com els hàbits i les rutines de feina dels alumnes.
Són moltes les raons que ens porten a defensar la necessitat de realitzar uns deures o rutines a casa. Entre elles, destaquen la possibilitat d’exercitar els continguts ja treballats a l’aula (tant si són de reforç com si són d’aprofundiment), donar oportunitat per a l’aprenentatge autònom, fomentar que es disposi d’ocasions per aprofundir i ampliar els coneixements, procurar que l’alumnat es responsabilitzi en el compliment de compromisos, afavorir l’adquisició de bons hàbits de treball i estudi personals, detectar les errades més comunes i significatives i poder esmenar i reconduir l’aprenentatge, etcètera.
Recomanacions per a crear bons hàbits de feina i tècniques d'estudi:
- 1
Prepara't per estudiar!
Prepara't abans d'estudiar si vols treure el màxim profit a la teva formació. Conèixer bé les tècniques t'ajudarà en el teu l'èxit acadèmic. - 2
Com crear un bon ambient d'estudi
T'expliquem les característiques que ha de tenir l'espai on estudies per rendir millor. - 3
Què necessites per començar a estudiar?
Coneix quins factors físics influeixen en la concentració: alimentació, descans, postura ... - 4
Dissenya el teu pla d'estudi
Fes un calendari i planifica el teu temps. T'expliquem les pautes a seguir. - 5
Descobreix la tècnica que t'ajuda a estudiar
Descobreix la teva tècnica personal d'estudi. No tots els alumnes estudien de la mateixa manera. - 6
Estudiar en grup
Recolzar-te en el grup per estudiar pot ser una tècnica que t'ajudi en la consecució dels teus objectius. - 7
Què fer abans d'un examen?
Recomanacions per fer un bon examen. - 8
Estudiar amb l'ajuda de les noves tecnologies
Eines i recursos per estudiar amb l'ajuda de les TIC. - 9
Descobreix algunes de les formes d'estudiar més eficaces
Com estudiar de forma efectiva i eficaç. - 10
Introducció a les tècniques d'estudi
Què són les tècniques d'estudi i para què serveixen. - 11
Gestió del temps, la clau per triomfar en els estudis
Com gestionar bé el temps en els teus estudis. - 12
Els millors hàbits d'estudi per assegurar l'èxit acadèmic
Hàbits i tècniques que t'ajudaran en els teus estudis. - 13
Coneix les estratègies d'aprenentatge
Estratègies que t'ajudaran a estudiar.
Font principal: Educaweb.cat i MIREIA. Centre d'Estudis. http://www.mireiace.net/fonaments-academics-2/treball-i-esforc-fonaments-de-lexit/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada